elektroniczna wersja mojego notatnika z przepisami
Kategorie: Wszystkie | do s這ika | na ciep這 | na s這dko | na zimno | sa豉tki
RSS
poniedzia貫k, 02 wrze郾ia 2013
CIASTO DRO浴烙WE bez zagniatania

ciasto - 豉twizna :-)

Ciasto:
Sk豉dniki:

10 dag 鈍ie篡ch dro盥篡 (to ca豉 kosteczka)

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 jajka

¾ szklanki oleju

¾ szklanki mleka

4 szklanki m彗i

Owoce dowolnego rodzaju, ok. 1 kilogram

Wykonanie:
Do du瞠j miski uk豉da/wlewa warstwowo po kolei:
- pokruszone dro盥瞠
- cukier z cukrem waniliowym
- roztrzepane widelcem 4 jajka
-ciep造, ale nie gor帷y olej
- ciep貫, ale nie gor帷e mleko
- i na to wszystko przesiane 4 szklanki m彗i

Misk przykry 軼iereczk i zostawi na oko這 p馧 godziny. Po p鏊 godzinie odkry 軼iereczk i zawarto嗆 miski wymiesza du膨 造磬. Blach wysmarowa t逝szczem. Nat逝軼i olejem d這nie i ca陰 zawarto嗆 miski najpierw prze這篡, a potem rozsmarowa na blaszce.Na to wysypa owoce, a na owoce na這篡 kruszonk.

Kruszonka
Sk豉dniki:
150 g m彗i (ok. 1 szklanka),
100g cukru (ok. ½ szklanki),
½ kostki mas豉,

Wykonanie:
P馧 kostki mas豉 stopi w rondelku i przela do miseczki. Wrzuci do tego m彗 wymieszan z cukrem, ca這嗆 rozbe速a widelcem i posypa ciasto. Bez brudzenia r彗 :-)

Tak przygotowane ciasto w這篡 do ZIMNEGO piekarnika. Temperatura: 180 C.
Piekarnik ustawi na g鏎a-d馧 (dwie poziome kreski).
Czas pieczenia: 40-50 minut.

- - - -

edit: 22.09.2013

Nabra豉m ju wprawy w robieniu tego ciasta i u篡wam tylko po這wy kosteczki dro盥篡 czyli 5 dag, a reszta sk豉dnik闚 bez zmian.

Do miski wrzucam wszystko tak jak napisa豉m wcze郾iej (dro盥瞠, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko), ale zanim wsypi t przesian m彗 wszystko 造磬 豉dnie mieszam by si jako tako po陰czy這. Potem na to wymieszane - przesiana m彗a, wszystko przykry 軼iereczk/talerzem, odstawi na p馧 godziny i ci庵 dalszy jak wy瞠j.

00:06, anonim002
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69
Zak豉dki:
1. ...na ciep這
2. ...na zimno
3. ...na s這dko
4. ...na zim
5. = inne =
6. = Dukany =