elektroniczna wersja mojego notatnika z przepisami
Kategorie: Wszystkie | do słoika | na ciepło | na słodko | na zimno | sałatki
RSS
wtorek, 16 kwietnia 2019
nowe miejsce

Teraz zapraszam w nowe miejsce

https://kuch002.blogspot.com/

 

Do przeczytania ;-)

12:00, anonim002
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 marca 2019
...przeprowadzka, hmmm...

Zapomnialabym o tym blogu...

22:56, anonim002
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 czerwca 2018
Śledzie z ananasem

1 kg śledzi matiasów - poporcjować w kawałki
1/2 puszki ananasa - odsączyć, pokroić w kostkę

sos:
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego Pudliszki
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. octu
4 duże cebule pokrojone w plastry
- wszystko razem zagotować, ostudzić

Sos wymieszać z ananasem i śledziami

Całość przygotować 1-2 dni wcześniej.

sałatka z surimi

składniki:
paluszki surimi
makaron ryżowy
ogórek zielony
szczypiorek
cytryna
jogurt
majonez

wykonanie:
makaron ryżowy nitki np. Tao Tao (wystarczy 1/3 opakowania) - przygotować zgodnie z przepisem
paluszki surimi odpakować z folii i pokroić w kawałki długości ok. 1 cm
ogórek zielony - pokroić w kostkę
szczypiorek - drobno pokroić
wszystko razem wymieszać, dodać sok z cytryny, pieprz, sól i sos jogurtowo-majonezowy
Przed podaniem dobrze schłodzić.

Sałatka z kaszą bulgur

składniki:
ugotowana kasza bulgur
filet z kurczaka - pokroić w kostkę, posypać przyprawą do grilla i podsmażyć
brokuł - ugotowany, podzielony na cząstki
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy

wszystko razem wymieszać, wyłożyć do płaskiego naczynia np. żaroodpornej brytfanki, polać sosem śmietanowym (śmietana + odrobina majonezu, ewentualnie odrobina czosnku) i posypać prażonymi płatkami migdałowymi

Mus czekoladowy

składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g gorzkiej czekolady 70%
można dorzucić dodatki do wyboru: chili, skórka pomarańczowa, mięta, amaretto itp.

wykonanie:
- czekolada + kawa - rozpuścić w kąpieli wodnej (w jednym garnku woda, do tej wody wkłożyć drugi garnek/miskę, a do tej miski czekoladę i kawę, mieszać by się rozpuściło szybciej, no i uważać by woda nie wlała się do czekolady)
- dodać miękkie masło, mieszać i całość ostudzić
- w osobnym naczyniu żółtka jaj i cukier utrzeć na kogel-mogel
- przestudzoną masę czekoladową połączyć z koglem-moglem
- w osobnym naczyniu białka jaj ubić na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej
- dorzucić ewentualne dodatki
- nałożyć do pucharków, schłodzić

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Forma o wymiarach ok. 25 cm x 36 cm

ciasto:
składniki:

3 jajka
1,5 szkl. cukru
4 szkl. mąki tortowej (przesianej!)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. oleju
jogurt naturalny 400 ml

wykonanie:

UWAGA - do zrobienia ciasta NIE UŻYWAMY MIKSERA!
Łyżką lub widelcem rozbełtać całe jajka, dodać cukier, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i na końcu jogurt. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Wylać do wysmarowanej tłuszczem formy, równomiernie rozprowadzić, ułożyć owoce. Posypać kruszonką.

kruszonka:
składniki:

100 g kokosu
150 g masła
100 g mąki
0,5 szkl. cukru

wykonanie:
masło roztopić, przelać do miski, dosypać mąkę, cukier i kokos, energicznie wymieszać widelcem i rozsypać na owoce.

Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika przeprowadzić "próbę patyczkową" żeby przekonać się czy na pewno jest upieczone, zwłaszcza na środku :-)
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

porada:
- kruszonka może być bez kokosu, może go też być mniej niż 100 g :-)
- zdarza się, że kruszonka mimo machania widelcem zbija mi się w jedną masę, wówczas nie ma dramatu, za to jest więcej roboty. Po prostu takie urywane palcami kawałki ciasta kruszonkowego układam na owocach, u mnie w domu mówi się na to "szczypanki" :-)
- mnie najbardziej smakuje na drugi dzień, kiedy nabierze nieco wilgoci
- zamiast truskawek mogą być inne owoce

poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Mech czyli zielone ciasto

Forma o wymiarach ok. 25cm x 36cm

ciasto:
składniki:

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 szkl. oleju
6 jaj
1 i 3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
4 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:

- szpinak, rozmrozić, odcisnąć wodę, wymieszać z połową ilości oleju (można w blenderze, ale krótko, nie za długo, żeby nie wyszła z tego totalna papka),
- białka jaj ubić na sztywną pianę, potem porcjami dodawać do nich cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku cały czas miksując,
- całość ubić na sztywno, dodać resztę oleju, potem oba rodzaje mąki + proszek do pieczenia,
- na samym końcu dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać
- formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wlać zmiksowane ciasto,
- piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C

Wystudzone, chłodne już ciasto przekroić na dwa blaty. UWAGA! Wszelkie okruszki jakie pozostaną przy przekrawywaniu ciasta na dwa blaty skrzętnie zbieramy. Trzeba je wyłożyć na papier żeby lekko podeschły, bo zostaną wykorzystane do posypania gotowego ciasta.

krem:
składniki:

1 litr śmietanki kremówki 30%
250 g sera mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
maliny / jagody / borówka amerykańska

wykonanie:

- śmietanę kremówkę ubić na sztywno,
- cały czas mieszając dodać cukier puder, a potem porcjami dodawać ser mascarpone

Pierwszy blat ciasta posmarować ok. 1/3 kremu, przykryć drugim blatem ciasta i na wierzch i na boki wyłożyć resztę kremu starannie formując kształt ciasta. Posypać podsuszonymi okruszkami ciasta i na to wyłożyć owoce.

- - - - - - - - -

Ciasto robi się 1 dzień wcześniej i trzyma w chłodzie.

poniedziałek, 02 września 2013
CIASTO DROŻDŻOWE bez zagniatania

ciasto - łatwizna :-)

 Ciasto:
 Składniki:

10 dag świeżych drożdży (to cała kosteczka)

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 jajka

¾ szklanki oleju

¾ szklanki mleka

4 szklanki mąki

     Owoce dowolnego rodzaju, ok. 1 kilogram

 Wykonanie:
 Do dużej miski układać/wlewać warstwowo po kolei:
-  pokruszone drożdże
-  cukier z cukrem waniliowym
-  roztrzepane widelcem 4 jajka
ciepły, ale nie gorący olej
-  ciepłe, ale nie gorące mleko
-   i na to wszystko przesiane 4 szklanki mąki

Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około pół godziny. Po pól godzinie odkryć ściereczkę i zawartość miski wymieszać dużą łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem. Natłuścić olejem dłonie i całą zawartość miski najpierw przełożyć, a potem rozsmarować na blaszce.Na to wysypać owoce, a na owoce nałożyć kruszonkę.

 Kruszonka
 Składniki:
150 g mąki (ok. 1 szklanka),
100g cukru (ok. ½ szklanki),
½ kostki masła,

 Wykonanie:
Pół kostki masła stopić w rondelku i przelać do miseczki. Wrzucić do tego mąkę wymieszaną z cukrem, całość rozbełtać widelcem i posypać ciasto. Bez brudzenia rąk :-)

Tak przygotowane ciasto włożyć do ZIMNEGO piekarnika. Temperatura: 180 C.
Piekarnik ustawić na góra-dół (dwie poziome kreski).
Czas pieczenia: 40-50 minut.

 - - - -

edit: 22.09.2013

Nabrałam już wprawy w robieniu tego ciasta i używam tylko połowy kosteczki drożdży czyli 5 dag, a reszta składników bez zmian.

Do miski wrzucam wszystko tak jak napisałam wcześniej (drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, mleko), ale zanim wsypię tę przesianą mąkę wszystko łyżką ładnie mieszam by się jako tako połączyło. Potem na to wymieszane - przesiana mąka, wszystko przykryć ściereczką/talerzem, odstawić na pół godziny i ciąg dalszy jak wyżej.

 

niedziela, 18 sierpnia 2013
Sernik - pychota

 - całość składa się z ciasta do wylepienia formy, masy serowej i pianki bezowej,
- piec w prostokątnej foremce z wysokim brzegiem

Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru
1 całe jajo
2 żółtka (białka zostawić w osobnym naczyniu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki smalcu lub margaryny

Wszystko razem zagnieść i wyrobić.
Foremkę wysmarować tłuszczem, a wyrobionym ciastem bardzo dokładnie wylepić dno i ścianki foremki.

Masa serowa:
6 jaj
1,5 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)
1 kg białego sera (zmielonego albo kupionego gotowego na sernik)
3 budynie śmietankowe
2 cukry waniliowe
1 litr mleka 3,2%
0,5 szklanki oleju

Wykonanie:
4 żółtka (białka zostawić w osobnym naczyniu)
2 całe jaja
1,5 szklanki cukru
– wszystko razem zmiksować. Do tej masy stopniowo po łyżce dodawać 1 kg sera, a potem 3 budynie śmietankowe i 2 cukry waniliowe. Następnie po trochę wlewać mleko (1 litr) i na samym końcu 0,5 szklanki oleju.
Uwaga - cała masa serowa jest bardzo rzadka. Przy nalewaniu masy serowej do wylepionej foremki trzeba bardzo uważać, żeby strumień lanej masy serowej nie skaleczył wylepienia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temp. 200 C (piekarnik nastawić na góra-dół, ale bez nawiewu)

Pod koniec tej godziny pieczenia zacząć przygotowywać piankę bezową.

Pianka bezowa:
6 białek (tych, które zostały z poszczególnych etapów)
1 niepełna szklanka cukru
Wykonanie:
Do surowych białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Do piany wsypać cukier i zmiksować wszystko na gładką masę.

Po 1 godzinie pieczenia uchylić piekarnik i delikatnie wysunąć blachę z ciastem. Na pieczony sernik (który może wyglądać jak tężejąca galaretka) delikatnie łyżką wyłożyć i rozsmarować piankę bezową. Potem wsunąć całość znowu do pieca i piec jeszcze przez około 15 minut.
Pianka bezowa będzie wilgotna, nie spodziewajcie się typowej suchej bezy. Po upieczeniu wyciągnąć formę z piekarnika i poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie, wówczas stężeje, nieco oklapnie (niestety) i ładnie da się pokroić. 

Na wierzchu ciasta mogą pojawić się krople złotej słodkiej rosy, dlatego sernik ten funkcjonuje również pod nazwą sernik rosa albo sernik z rosą.

 

 

 

poniedziałek, 17 grudnia 2012
Szarlotka paryska czyli CRUMBLE
Bardzo dobry, bardzo szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu deser.

Przygotowujemy w małych naczyniach żaroodpornych (zwanych kokilki czy też ramekiny) dla każdego z gości osobno (wówczas deser będzie podany ładnie i elegancko), albo przygotowujemy w jednym dużym naczyniu żaroodpornym i potem już gotowy deser porcjujemy (wówczas będzie równie smacznie, ale bardziej swojsko).

jabłka:
1 kg jabłek (najlepsze są kwaskowate, takie jak na szarlotkę)
1-2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki wody
cynamon

Jabłka  obrać ze skórki poszatkować na grubsze kawałki. Wyłożyć na patelnię, posypać cukrem waniliowym, podlać wodą i zostawić na średnim ogniu by nieco zmiękły, zrobiły się lekko lepiące, a może nawet gdzieniegdzie się podsmażyły :-)

kruszonka:
1/2 kostki chłodnego masła
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
- wszystko razem posiekać nożem albo zmiksować (używając haków, a nie wiórek) aż do uzyskania małych okruszków.
Uważać, by nie miksować zbyt długo, bo okruszki się połączą i utworzą jednolite ciasto. Wówczas należy je schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce.
albo:
masło stopić w rondelku i przelać do miseczki. Wrzucić do tego mąkę wymieszaną z cukrem, całość szybko rozbełtać widelcem i tym co z tego mieszania wyjdzie posypać ciasto. Bez brudzenia rąk :-)

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do naczynia przełożyć jabłka z patelni, posypać je cynamonem. Jabłka przykryć okruszkami kruszonki i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
Temp. 200 C, czas pieczenia - ok. 30 minut.

Podawać jeszcze ciepłe.
Pychota!
...a z gałką lodów waniliowych to już odjazd na maxa :-)))
Placek z kremem
Do tego ciasta konieczny jest amoniak spożywczy - do nabycia w dobrych sklepach spożywczych :-)))
Należy upiec trzy jednakowe prostokątne placki, które przekłada się kremem budyniowym.

Prostokątna standardowa blacha, wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia

Warto ten placek przygotować dzień wcześniej. Po przełożeniu kremem kilka godzin trzymać go w temperaturze pokojowej, by wszystkie placki zmiękły i ładnie połączyły się z kremem, a potem przechowywać w chłodnym miejscu (lodówka, balkon, spiżarnia itp.)

ciasto:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka amoniaku spożywczego
12 dag masła
4 całe jaja
20 dag cukru
- wszystko razem zagnieść, wyrobić na gładką masę, podzielić na trzy części.

Upiec 3 jednakowe cienkie placki.

Placki powinny mieć złoty kolor.
Temperatura pieczenia ok. 180 C. Czas: ok. 10-12 minut.

krem budyniowy:
część nr 1 (w osobnym naczyniu):
2,5 szklanki chłodnego mleka
4-5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
- wszystko razem dobrze wymieszać

część nr 2 (w garnku):
1 litr mleka
25 dag cukru
- zagotować

Do gotującej się w garnku części nr 2 wlać zawartość naczynia czyli część nr 1
- wszystko razem zagotować, powinny pojawić się delikatne "bulgotki".

Upieczone placki przekładać ciepłym kremem. Dobrze wysmarować kremem brzegi placków, tak by nie wystawały suche kawałki.
Krem wyłożyć również na ostatni trzeci placek. Posypać kokosem, wiórkami czekolady, zmielonymi orzechami itp.


niedziela, 01 stycznia 2012
Warstwowa sałatka z tatarem z łososia

produkty:
tatar z mintaja a'la łosoś (popularnie zwany tatarem z łososia) w słoiczku
2 małe czerwone cebule
2 gotowane marchewki
ugotowane na twardo 2 jajka
zielona pietrucha
majonez
jogurt naturalny
pieprz

W naczyniu układać kolejno warstwami:
- odsączony z nadmiaru oleju tatar
- pokrojone w kostkę cebule
- pokrojone w półplasterki marchewki
- pokrojone w kostkę jajka
- posypać zmielonym pieprzem
- polać to wszystko sosem majonezowo-jogurtowym
- obficie posypać zieloną pietruszką

Wstawić na 2 godziny do lodówki.

22:32, anonim002 , sałatki
Link Komentarze (2) »
Domek Baby Jagi
Ciasto/deser bez pieczenia.
Folia aluminiowa bardzo potrzebna
.

3-4 paczki prostokątnych herbatników
0,5 kg białego sera (trzeba go zmielić, albo kupić już zmielony)
0,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 jajka
0,5 kostki margaryny
2 łyżki kakao
żelatyna

krem serowy:
- 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w maleńkiej ilości gorącej wody (tyle tylko, by się rozpuściła), nie dopuścić do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę schłodzić (pilnować by nie stężała za bardzo)
- z białek jaj ubić pianę i odstawić, będzie potrzebna później.
- margaryna + żółtka + cukier => utrzeć i dodawać ser stale ucierając, a potem dodać tężejącą żelatynę i na samym końcu ubitą z białek pianę
- gotową masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao
- jeżeli masy są zbyt płynne włożyć je na chwilkę do lodówki, i poczekać, by zaczęły tężeć

budujemy Domek B.J.:
- całość układać na folii aluminiowej i zaczynamy:
- 7 herbatników ułożyć obok siebie tak by stykały się dłuższymi bokami (układać w poziomie od prawej do lewej)
- z trzech takich rzędów ułożonych jeden nad drugim powstanie prostokąt o wymiarach 7 x 3 herbatniki
- białą masę rozłożyć na herbatnikach, zostawiając wolne brzegi prostokąta
- nie wykładać całej białej masy - troszkę (2 łyżki) zostawić

- na białej masie ułożyć drugą warstwę herbatników;
tym razem herbatniki układać tak by stykały się krótszymi bokami; najlepiej najpierw ułożyć środkowy poziomy pas, a potem górny i dolny
- na herbatnikach ułożyć masę kakaową, zostawiając brzegi wolne
- na środku ciemnej masy ułożyć jasny pas z reszty białej masy

- składać Domek podnosząc folię aluminiową z herbatnikami z góry i z dołu. Delikatnie docisnąć, zawinąć całość folią, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny

- można gotowe już ciasto/deser polać polewą czekoladową

Nie wiem czy udało mi się klarownie wyjaśnić budowę Domku, dodam tylko, że porcja gotowego ciasta/deseru ma kształt trójkąta
środa, 28 grudnia 2011
babka drożdżowa dla leniwych II
Porcja na formę keksową; powinna pięknie wyrosnąć ponad ścianki.

Ważne! Trzeba pamiętać, że to ciasto robi się 1 dzień wcześniej.

- do miski dać kolejno i NIE MIESZAĆ:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru (można troszkę mniej)
50 g drożdży
4 całe jajka
szczypta soli
- zostawić to w tej misce na noc w temperaturze pokojowej /najlepiej zostawić na kuchennym stole :-)/
- rano do miski wsypać 0,5 kg przesianej mąki i wszystko razem zamieszać (można mikserem, ale hakami). Można dorzucić bakalie, co kto lubi.
- uzyskana masa lepi się i łyżką należy wygarnąć ją do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy keksowej i poczekać aż wyrośnie.

- wkładać do chłodnego piekarnika.

Piec 40-50 minut w temperaturze 170-180 C
środa, 02 listopada 2011
ciasto drożdżowe na rogaliki, bułeczki, chałki itp.

Porcja na ok. 30 sztuk bułeczek (dwie blachy)

3 - 4 szklanki mąki
5 dag drożdży
3/4 szkl. ciepłego mleka (lub wody)
1 jajko
3 łyżki oleju
3 - 4 łyżki cukru
szczypta soli
aromat np. cytrynowy, waniliowy

- połowę mąki (2 szklanki) wsypać do miski, zrobić w niej dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem, odczekać chwilkę żeby drożdże zaczęły żyć, potem dodać resztę mąki (1 szklanka) i pozostałe składniki  (na samym końcu olej!) i wyrobić na gładką masę,
- przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, potem lekko wyrobić, podsypując mąką (max. 1 szklanka); ciasto powinno być luźne,
- zrobić z tego ciasta co się tam chce: rogaliki, bułeczki, chałki itp., włożyć do wysmarowanej formy, poczekać aż podrośnie ok. 20 minut,
- przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. makiem lub sezamem.

Piec w temp. 160 - 180 C
Czas pieczenia ok. 35 minut


poniedziałek, 04 lipca 2011
Biszkopt
Porcja na średnią/dużą tortownicę.
- biszkopt można po przekrojeniu na blaty wykorzystać jako bazę/budulec do zrobienia tortu, można też upiec biszkoptowe muffiny

8 jaj
20 - 25 dag cukru
20 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu

- oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier, potem żółtka, potem mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu - ocet.

- tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać grysikiem lub bułką tartą. Wylać do niej zmiksowane ciasto.

- formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Piec w temp. 160 - 180 C
czas pieczenia ok. 40 minut



poniedziałek, 14 lutego 2011
Babka drożdżowa z posypką
Porcja na podłużną formę keksową

2 szklanki mąki
10 dag drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
3 - 4 łyżki cukru
szczypta soli

- mąkę wsypać do miski, zrobić w niej dołek, pokruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem, odczekać chwilkę żeby drożdże zaczęły żyć.
Potem dodać pozostałe składniki  (na samym końcu olej!) i wyrobić na gładką masę.
Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. +/- 1 godzinę.
Potem lekko wyrobić, włożyć do wysmarowanej formy, ponownie przykryć poczekać aż podrośnie ok. +/- 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać posypką.

Posypka:
30 g miękkiego masła
6 łyżek mąki
3 - 4 łyżki cukru
cukier waniliowy

- wszystko razem wyrobić na gładką masę, schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce na ciasto drożdżowe.

Gotową formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Piec w temp. 180 - 200 C
czas pieczenia ok. 35 - 40 minut

UWAGA - ciasto rośnie wysoko, a przynajmniej powinno :-)

Keks
Porcja na podłużną formę keksową

20 dag margaryny
5 jajek
25 dag cukru
1/2 kg maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka
bakalie (rodzynki, ananas, orzechy, śliwki, papaja i inne suszone)

- margaryna + żółtka + cukier = utrzeć mikserem i po kolei dodawać:
mąkę + proszek do pieczenia
mleko
bakalie
- w osobnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę, dodać do przygotowywanego ciasta i delikatnie wymieszać

wkładać do gorącego piekarnika
piec w temp. 180 C przez ok. 1 godzinę

Przed wyjęciem koniecznie sprawdzic patyczkiem czy całość jest upieczona.
UWAGA! Ciasto bardzo mocno wyrasta w górę, powinno nawet na środku przepięknie pęknąć :-)


ciasto drożdżowe "utopione"
Z tego ciasta można upiec wszelkiego rodzaju paszteciki, pierożki albo po dodaniu większej ilości cukru (2-3 łyżki) zrobić je na słodko np. z miodem, cynamonem, orzechami, itp.

1/2 kg mąki
1 jajko
1 kostka margaryny
1/2 szkl. ciepłego mleka
4 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

- mąka + jajko + margaryna = razem wszystko posiekać i dodać:
mleko, drożdże, sól i cukier.
Wszystko razem wyrobić na gładką masę (ciasto lepi się do rąk), uformować kulę i włożyć ją do miski z zimną wodą, tak by była zanurzona w całości. Poczekać aż wypłynie na powierzchnię, może to trwać nawet 40 minut. Potem ciasto wyjąć z wody, wyrobić w mące, rozwałkowić i robić to co się zaplanowało :-)
Ułożyć na blaszce w odstępach, bo jeszcze troszkę urośnie.
Gotowe przed upieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w temp. 180 - 200 C
czas pieczenia +/- 20 minut


jeszcze bledziuchne w piekarniku

 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
1. ...na ciepło
2. ...na zimno
3. ...na słodko
4. ...na zimę
5. = inne =
6. = Dukany =