elektroniczna wersja mojego notatnika z przepisami
Kategorie: Wszystkie | do słoika | na ciepło | na słodko | na zimno | sałatki
RSS
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Mech czyli zielone ciasto

Forma o wymiarach ok. 25cm x 36cm

ciasto:
składniki:

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 szkl. oleju
6 jaj
1 i 3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
4 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:

- szpinak, rozmrozić, odcisnąć wodę, wymieszać z połową ilości oleju (można w blenderze, ale krótko, nie za długo, żeby nie wyszła z tego totalna papka),
- białka jaj ubić na sztywną pianę, potem porcjami dodawać do nich cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku cały czas miksując,
- całość ubić na sztywno, dodać resztę oleju, potem oba rodzaje mąki + proszek do pieczenia,
- na samym końcu dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać
- formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wlać zmiksowane ciasto,
- piec ok. 45 minut w temp. 180 st. C

Wystudzone, chłodne już ciasto przekroić na dwa blaty. UWAGA! Wszelkie okruszki jakie pozostaną przy przekrawywaniu ciasta na dwa blaty skrzętnie zbieramy. Trzeba je wyłożyć na papier żeby lekko podeschły, bo zostaną wykorzystane do posypania gotowego ciasta.

krem:
składniki:

1 litr śmietanki kremówki 30%
250 g sera mascarpone
5-6 łyżek cukru pudru
maliny / jagody / borówka amerykańska

wykonanie:

- śmietanę kremówkę ubić na sztywno,
- cały czas mieszając dodać cukier puder, a potem porcjami dodawać ser mascarpone

Pierwszy blat ciasta posmarować ok. 1/3 kremu, przykryć drugim blatem ciasta i na wierzch i na boki wyłożyć resztę kremu starannie formując kształt ciasta. Posypać podsuszonymi okruszkami ciasta i na to wyłożyć owoce.

- - - - - - - - -

Ciasto robi się 1 dzień wcześniej i trzyma w chłodzie.

23:28, anonim002
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 70
Zakładki:
1. ...na ciepło
2. ...na zimno
3. ...na słodko
4. ...na zimę
5. = inne =
6. = Dukany =