elektroniczna wersja mojego notatnika z przepisami
Blog > Komentarze do wpisu
ciasto makowe z jabłkami
Blacha prostokątna - standardowa, wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą/grysikiem

Najpierw trzeba:
- 30 dag maku - zmielić, zaparzyć wrzątkiem (ok 1,5 szklanki)

- 40 dag jabłek obrać, zetrzeć na grubych oczkach

- 6 jaj - oddzielić białka od żółtek - z białek ubić na sztywno pianę

i teraz już można robić ciasto:

2 szkl. cukru
cukier waniliowy
6 żółtek
3/4 kostki stopionej ostudzonej margaryny
- to wszystko zmiksować, utrzeć i dodawać kolejno:
mak (zmielony, zaparzony)
5 łyżeczek grysiku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do tej utartej masy dodać starte jabłka i nie miksować tylko delikatnie wymieszać całość łyżką (miksowanie spowoduje zgniecenie jabłek na miazgę).
Na samym końcu dodać białka ubite na pianę, również nie miksować tylko mieszać.
Całość wylać do formy.

Piec ok. 40 minut, w temp. ok. 180-200 C.

krem:
budyń waniliowy/śmietankowy ugotować w połowie ilości mleka. Zmiksować budyń dodając 1/4 kostki margaryny i 1 żółtko.

Wystudzone ciasto polać kremem budyniowym.



poniedziałek, 01 marca 2010, anonim002